tiistai 18. lokakuuta 2016

Huovinen

Luin alkuviikosta Veikko Huovisen Lampaansyöjät. Tämä oli yhdeksäs Huovinen, jonka olen lukenut. 4 romaania ja 5 juttukokoelmaa.
Huovisen kieli on hersyvää ja kirjailijasta saa oppineen mielikuvan. Kieli on monipuolista ja sanavarasto laajaa. Oppii uusia sanoja. Samalla miehestä saa kuvan kansanmiehenä.
Kirjat ovat sen verran lyhyitä että sopivat sellaisellekin joka ei paksuja tiiliskiviä jaksa lukea.

Huovisen lyhyet jutut ovat aivan hulvattomia. Todella omaperäinen tapa nähdä maailmaa ja pohtia miten se olisi vähän erilainen.
Ensimmäisenä lukemani Lyhyet erikoiset ei oikein auennut minulle. Se oli jotenkin käsittämätön. Missään ei tuntunut olevan mitään ideaa ja järkeä.
Sen jälkeen muut kokoelmat ovat olleet riemukasta luettavaa. Aiheet vaihtelevat laidasta laitaan aina yhtä vinksahtaneella tyylillä.

Romaaneista Lentsussa oli ehkä vähän liikaa yhteiskunnallista jupinaa siitä miten kaikki on pielessä.
Havukka-ahon ajattelija oli ihan hyvä muttei suoskikkejani. Molemmissa kirjoissa on sama henki, että maalla on ihmisen hyvä olla ja nykyaika on turmiollista.

Veitikka on aivan klassikko. On olevinaan Adolf Hitlerin elämäkerta ja kirjoitettu niin hyvin että lukija saattaa mennäkin halpaan, ennen kuin tajuaa että eihän tässä ole mitään järkeä.
Sopii Hitleristä kiinnostuneille ja opetukseksi siitä miten historia toistaa itseään jos ei olla varuillaan. Siitä että joku ehkä haluaa taas antaa opetuksen ihmisille, jotka sokeasti seuraavaat ketä sattuu.

Kuvassa Seppo Polameren kuvitusta kirjasta Lampaansyöjät.

Lampaansyöjissä on parasta kaksikon Sepe ja Valtteri keskustelu. Kaverukset pohtivat esim millainen on noidan pimpu. Muutenkin naisista puhutaan paljon, mutta kunnioittavaan sävyyn.
Kirjan tarina keskittyy seikkailuun, jossa etsitään ja ammutaan lampaita ja sitten valmistetaan ne ruoaksi luonnon helmassa. Lampaan seuraksi otetaan ryyppyjä ja sikareita ja höpistään. Sitten palataan taas kaupunkiin kun alkaa telttailu riittämään.

----------
Keräilykamaa taas yhden kuvan verran.
Kuvassa on Tintti keräilyauto Tintti Tiibetissä sarjakuvasta.
Sekä 2 kpl Bond autoja.
Molemmissa taisi olla niin iso sarja, ettei niiden kerääminen oikein järkevää olisi ollut.

-------

Omat runot osa 3.

Pieni verinen puro valuu hitaasti pitkin puunrunkoa. maalaa sen pintaa punaiseksi elämän värillä.
Mistä saa virta alkunsa.

Onko kevään ensimmäinen västäräkki,
uuden heräämisen laulua livertäessään kohdannutkin oman loppunsa?

Harmistunut sienestäjä vaimonsa ikeen alla, hyttysiä läiskinyt suutuspäissään.

Metsämiehetkö, uljaat luonnon tasapainon valvojat hirven ajoivat passipaikalle.
Keltanokka vereen kastetaan silmät tuikkien; uusi kuningas on saapunut metsään!

Joko viimein loppui usko nurkkaan ajetulta, yksin jätetyltä? Mummolta villasukat joululahjaksi, köyttä oli salaa toivonut, veitsen sai jo kymmenvuotiaana.

Jok'ikinen turhia kuolemia, tärkeitä vain itselleen.

Ainoalle joka olisi voinut haudalle vastapoimitun päivänkakkaran taittaa.

---------

Huomenna tulee taas maikkarilta Pitääkö olla huolissaan.
Ainoa kolmosen ohjelma jota seuraan tällä hetkellä.
Ohjelmassa lakonisen hauskat kirjailijat Hotakainen, Kyrö ja Nousiainen jupisevat siitä miten kaikki on pielessä.
Ohjelmassa ei sen kummemmin ole mitään ideaa. Kunhan vaan on koottu yhteen hauskoja miehiä.
Ohjelman vetäjä Pääskysaari kikattelee aivan liikaa, kuten jokaisessa ohjelmassa ja on ohjelman tyyliin sopien stailannut itsensä harmailla hiuksilla ja silmälaseilla.
Nämä hauskat miehet yrittävät promota omaa julkisuuskuvaa kilpailemalla kuka keksii parhaat jutut. Siinä voittaa kaikki. Niin katsojat kuin maikkari ja kirjailijat itsekin.
Mukana on aina yksi vieras.

Teemalta tulee tänään Ville Haapasalon kokkiohjelma, joka on yllättävän mukavaa seurattavaa.
Ohjelman kahdeksassa jaksossa (kuvattu suomessa) Ville saa vieraaksi kahdeksasta maasta vieraita jotka tekevät ruokaa omasta kotimaastaan. Vieraat ovat asuneet suomessa niin kauan että osaavat hyvin kieltä.
Villen juttuja on aina hauska katsoa ja tässä tulee kätevästi sitä matkailua vaikkei liikuta minnekään.

Aiemmin tällä viikolla loppuivat Foxin näyttämät Family Guy jaksot. Viimeisenä tulivat 12+13 kauden jaksot. Sarja jatkuu vielä amerikassa.
Sarja on pikkuhiljaa noussut South Parkin jälkeen toiseksi suosikikseni piirrossarjoissa. Molemmissa on mustaa huumoria mutta tämä on vielä rivompi ja väkivaltaisempi. Onkin jännä miten piirrettynä saa tehdä ihan mitä vaan ja silti on lapsille soveliasta. Monissa jaksoissa on sellaista pornoa ettei missään muualla ja K-13 on luokitus.
Foxilta jatkuu sarja vielä uusintoina.

Toinen piirrossarja, jota olen katsellut loppuu kesken kauden perjantaina. Nelosen aamun lastenohjelmissa Avengers Assemble. Tutut Marvelin supersankarit piirrettynä ja suomeksi puhuttuna. Ilman tuota suomalaista puhetta sarja on periaatteessa ihan samaa kamaa kuin miljoonien dollareiden isot supersankarileffatkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti