keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Joulut takanaJoulut on vietetty ja kuvassa näkyvä joulupuu oli meillä äitin kanssa. Mänty on viime vuosina ollut useammin kuin kuusi ja joskus iso kuusen oksa.
Joulupuusta tulee aina mieleen kun äiti pelkäsi joka joulu kissojen kusevan ulkona odottavan kuusen. Todellisuudessa tämä tapahtui vain kerran mutta joka joulu sitä pelättiin. Kerran oli myös kataja joulupuuna ja siinä oli jotain ongelmia.

Muita joulun perinteitä meillä on paikallisessa aattokirkossa käynti äitin kanssa. Viime vuonna se oli jokin lapsiystävällinen joulunsatu/joululaulua, mutta nyt palattiin normaaliin perinteiseen versioon.
Sankarihaudalla seisoi vartiossa kaksi sotilasta joista toinen oli nainen. Kuoro laulaa aina siinä haudalla kirkonmenojen jälkeen ja pääsee tuttuja ihmiset tervehtimään samalla siinä ulkosalla.
Yhtenä vuonna kirkko oli remontissa mutta yleensä aina olen Padasjoen aattokirkossa käynyt. En koskaan sitten yöllä tai jouluaamuna.
Pistin merkille että kanttori välttyi kolehtiin lahjoittamiselta kun se kerättiin samalla kun kanttori veteli virttä. Kuorolaiset kyllä antoivat siinä vieressä.

Jouluruokia meillä on aina laatikot ja karjalanpaisti. Kinkku on tullut myöhemmin mukaan. Kotikaljaa äiti tekee myös aina. Piparit ja joulutortut sekä aattoaamuna keitettävä riisipuuro sekametelisopan kera kuuluu asiaan myös.
Nyt söin kinkkuleipiä niin paljon ennakkoon etten sitten aattona enää edes muistanut ottaa lisää.
Paino pysyi alle 90kilon joka mulla on semmonen yläraja jonka alla yritän pysytellä. En kyllä pääse sen alle kuin pari kiloa parhaimmillaan.

Lahjoja äiti sai siskoltaan ja osti minulle villasukat. Yhden isomman laskun maksoi minulta.
Vieraita kävi siskon perhe. Taika-tyttö kyseli ensin työpaikkaani ja sitten että onko mulla vaimoa. Lapsille on niin normaalia että miehellä on molemmat asiat.
Kuutti-poikaa askarrutti enemmän ihan se että kuka minä olen.
Taika on jo niin iso tyttö ettei leikkinyt ollenkaan vaan virkkasi kaulaliinaa.
Tapasin myös koulukaverini jälleen kerran. Neljäs kerta puolen vuoden sisällä.

Joulukortteja sain kaksi mutten itse lähettänyt yhtään.

-----

Joulun ohjelmistosta katselin muutaman konsertin kuten raskasta joulua. Siinä ei ollut Tarja Turusta mukana vaikka sitä kovasti mainostettiin. Samaan aikaan tulleessa suomilovessa hän sen sijaan oli laulamassa walking in the airia. Sama tuttu melodia tuli sitten aattona perinteisesti joulupukin kuumassa linjassa. Katsojaluvut olivat huimat taas sille lumiukko piirretylle. Joulurauhan julistus kiinnosti vielä puolet enemmän ihmisiä mutta muuten se oli jouluaaton hitti.
Pingviinejä oli kahteen kertaan. Ensin avarassa luonnossa ja sitten saman suuntaista tarinaa pixarin Happy feet animaatiossa. Kivasti oli samoja eläimiä ja samanlailla käyttäytyviä eläimiä että oli ainakin totuudenmukainen animaatio. En ole näitä tietokoneella tehtyjä animaatioita kovin paljon katsellut mutta ne perinteisesti piirretyt oli hyviä.
Erilaisia jouluspesiaaleja tuli katsottua luottomies, ankeinen, tanskalainen maajussi. Näistä ankeinen oli niin ankea etten pitkään seurannut. Luottomiehen ohjaaja oli Jalmari Helander kenen leffan Big Game katsoin myös. Ei ollut läheskään niin hyvä kuin hänen eka leffansa.
Vuoden viimeisissä puoli seiskan jaksoissa juontajat menivät lähes mauttomuuksiin kun yrittivät mahdollisimman jouluisissa asuissa esiintyä. Suski päätti joulun iloa levittää myös nahkahousuilla.
Melkein kaikki ohjelmat nyt onkin vähän tauolla joulun kunniaksi.
Uutta ohjelmaa on neliosainen Jari Tervon tekemä sarja Kekkosen elämästä. Se tulee tällä viikolla.
Doctor Whossa oli tuttuun tapaan jouluspeciaalijakso joka oli viimeisimmän tohtorin viimeinen jakso. Ekaa kertaa hän muuttuu naiseksi. Hän kun on 60-luvulta asti vaihtanut naamaansa ja nyt on numero 13 vuorossa. Tämä jakso oli myös viimeinen Moffatin jakso. Hän on käsikirjoittajana ja tuottajana ollut pitkään ja uudistanut sarjaa paljon. Monen mielestä huonompaan suuntaan.
Urheilusuomen tämän viikon jakson otin talteen boksille. Se oli kolmas jakso joka kelpasi. Siinä oli pitkästä aikaa Jukka Virtanen julkisuudessa joka on syöpään kuolemassa. The Joulukalenterissa hänet nähtiin 20v nuorempana. Otin siitä viimeisen jakson talteen.
Itse asiassa otin myös sen edellisen jakson urheilusuomesta talteen missä nautiskeltiin kaikkien aikojen katkerimpia tappioita. Mikäs sen suomalaisempaa.

------

Unia näin joulureissulla paljon. Kirjoitin aamuisin niitä ylös.
Autoilua oli paljon. Ensinnäkin kasariyhtye Wham ajoi formuloita. Se missä George Michael oli toinen duosta.
Matkustelin bussilla kaupungin alueella kohti koulua ristiin rastiin ja jossain vaiheessa mentiin junaradan yli.
Kaksi poikaa ajoi maastorataa ympäri moottoripyörillä kilpaa. Ohittelivat toisiaan ja selostaja oli innoissaan mutta kommentaattori valitti että tämä on vain sovittua showta.
Yksi kaverini Jari H. oli unessa josta en muista mitä hän siinä unessa teki mutta muuten se meni niin että minulla oli jokin lelu jonka tavaroita etsin. Nimilappua, silmälaseja, keppiä jne. Oli jotkin juhlat ja minä vaan hermoilin kun ne tavarat oli koko ajan hukassa.
Myös Jari Sarasvuo pääsi uneeni. Hän selosti tohkeissaan jostain asiasta, kuten hän aina tohkeissaan on. Ulkona pöydässä neljä miestä kesällä. Taisi olla kännykkä jota esitteli.
Yksi aamuyö meni siinä kun mietin että retken jonain päivänä ei pitänyt olla yhtään esitelmiä mutta olikin ja sitten taas kun ajattelin että ehtisi semmoisen pitää niin kukaan ei pitänyt. Tuo oli semmonen missä sama ajatus junnaa pitkään eikä etene oikein minnekään.
Viimeinen uni oli semmonen missä rivitaloni edestä oli kaivettu niin paljon kuoppia että oma taloni oli kuin saaressa kaivannon keskellä.
Kun menin viimeiset unet kirjoittamaan paperiin aamulla, astuin kissan oksennukseen.

------


Tommonen 80-luvun peli löytyi. Näin kerran saman pelin myytävän 50eurolla mutta tuossa minun pelissä puuttuu ainoa irto-osa joka tiputtaa arvon puoleen. Enkä tiedä toimiiko tämä edes mutta on nostalginen kapistus.
Ostettiin tämä Jämsästä kun oltiin palaamassa mummolasta ja siellä mummolassa kerran tein ennätykseni.
Meillä oli myös vielä vanhempi peli joka on kadonnut varmaan kauan sitten.

Kolikkoja on taas yksi uusi löytynyt. Vuonna 2007 painetuista saksalaisista peruskolikoista minulla on nyt molemmat. Tosin 1-2 sentin kolikot on myös painettu sinä vuonna mutta kerään vain näitä kierrossa olevia.
Minulla on myös molemmat saksan erikoiskakkoset tuolta vuodelta mutta toisen niistä sain ostamalla.

Tenniskortteja ostelin lisää kun löysin muutaman vanhemman puuttuvan. Näistä Jankovic on maailman ykkösenä ollut naisten listalla. Hänen kärkisijalle pääsemisensä on sikäli outoa ettei ole voittanut yhtään grand slam turnausta. Tanskalainen Wozniacki on toinen samankaltainen rankingykkönen.
Lätkäkortteja löysin yhden 10 kortin sarjan kaikki puuttuvat. 2006 vuodelta jo tuo setti niin vasta nyt saan sen ostettua kasaan. Kyseessä on McDonaldsin sarja jossa palkittuja pelaajia esitellään.
Minulla on yli 600 tuollaista korttia joissa esitellään palkittuja NHL pelaajia. Trophy winners tai Award winners ovat nimeltään yleensä tai Hardware heroes nuo korttisarjat. En tiedä ketään muuta joka kerää tuollaisia kortteja, joten voisi sanoa että minulla on tiettävästi Suomen isoin kokoelma tuollaisia.

----

Olen tässä jo pitkään miettinyt mitä kaikkea pitää ehtiä ennen joulua ja ennen uutta vuotta. Ei kovin paljon ole enää tekemistä kyllä jäljellä muttei ole päiviäkään.
Kirjoitan seuraavalla kerralla uuden vuoden tunnelmista.
Vähän teen selkoa millainen vuosi oli minulle tämä 2017.
Mutta siihen asti - ampukaa varovasti raketteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti