maanantai 9. lokakuuta 2017

Vanhuus ei tule yksin.

Tuli pikakomennus Padasjoelle äitin terveysongelmien takia mutta pääsin nyt maanantaina palaamaan Lahteen kun on toinen ihminen siellä apuna. Antibiooteilla pitäisi parantua.
Kyllähän se vähän pelästytti kun ei tiennyt mikä on hätänä. Olin aluksi kissavahtina ja äippä palasi taksilla samana iltana kotiin. Kukaan ei elä ikuisesti paitsi pappa on kyllä 96-vuotiaana vielä kohtuullisessa kunnossa.
Siinä naapurissa juuri kuoli isäntä niin mietin ulkona kävellessä miten on naapurustosta muuttanut ja kuollut ihmisiä paljon.

Padasjoella kun kävin niin luin Padasjoen Sanomat, viime aikoina olen sen kyllä lukenut Lahden kirjastossakin. Viimeisissä numeroissa on ollut juttua ainakin yläasteen opettajani maailmanympäripurjehduksesta ja vanhasta männystä joka on päätetty suojella ja rauhoittaa.

Katsoin myös tänään Kuokkavieras Katajan vanhaa jaksoa, kun siinä on kuvassa ja äänessä Katajan matkakaverina Padasjoen eläinlääkäri Pyyhtiän poika. Hän on ollut aika paljon kuvaajana kotimaisissa ohjelmissa ja Selänteen dokumentissa mutta tuossa Katajan ohjelmassa oli ihan yksi esiintyvä henkilö.

Muita aiheita eli kirjallisuutta:
Jere Karalahdelta on ilmestynyt elämäkerta ja mies on käynyt melkein kaikissa ohjelmissa mainostamassa sitä.
Mikähän siinäkin on että kaikki tommoset extra-miehekkäät tyypit ovat alkoholi ja huumeongelmaisia jossain vaiheessa elämää. Sitten niitä vielä ihaillaan siitä. Tosimiehiä. Vai näyttääkö ne vaan entistä "miehekkäämmältä" huonojen elämäntapojen ansiosta.

Gösta Sundqvistilta on myös tullut ensimmäinen elämäkerta. Bändi Leevi and the Leavings esiintyi viime viikolla ensimmäistä kertaa urallaan livenä, tietenkin ilman kuollutta Göstaa. Bandi oli kuuluisa siitä ettei esiintynyt koskaan.

Nobelit on jaettu ja kirjallisuuspalkinto meni japanilaissyntyiselle britille. Suorassa lähetyksessä voittajaa kommentoinut ylen kirjallisuusasiantuntija joutui noloon tilanteeseen kun ei tuntenut kyseistä voittajaa ollenkaan. Yritti netistä hakea tietoa kirjailijasta ja muisteli ehkä 80-luvulla lukeneensä yhden hänen kirjansa. Vaikken itsekään ole lukenut kuin yhden hänen kirjansa niin olin paremmin perillä aiheesta. Hän ei edes tiennyt että on voittanut Booker-palkinnon, joka on toiseksi arvostetuin kirjapalkinto.

Täältä Lahden suunnalta on pitkään käyty läpi Orimattilassa käytyä tapausta jossa mies yritti puukottaa naisystäväänsä ja poliisi esti sen ampumalla kuoliaaksi puukottajan.
Nyt tapaus on sikäli loppuunkäsitelty että poliisi on vapautettu syytteistä. Puukotuksen uhri ja poliisi olivat molemmat sitä mieltä että ampuminen oli ainoa ratkaisu. Puukottaja ei lopettanut vaikka oli jo kaksi laukausta ammuttu kehoon. Tähtäsi päähän puukollaan.
Itseäni tuo tapaus on kiinnostanut koska hieman tunsin tuota puukottajaa. Ollaan käyty samassa illanvietto paikassa mielenterveysongelmaisille. Kuten julkisuudessa on muutenkin kerrottu niin hän oli tosi rauhallinen ja ystävällinen olemukseltaan. Oli vaan jonkin raivokohtauksen saanut. Ei nyt mikään kaveri ollut mutta samassa keskustelussa ollaan oltu.

----

Uusia ohjelmia taas tullut tänne syyskauteen. Tähdet tähdet on maikkarin viime vuosien isoista tuotannoista ainoa joka on saanut jatkoa uusille kausille Possen lisäksi. Ekan jakson perusteella oli aika tasokkaita esiintyjiä vaikken yleensä seuraakaan kuin hevijaksoa.
Tosiaan on maikkarilla nuo isot ohjelmat flopanneet aika pahasti. Kuka tunnustaa seuranneensa Voitolla yöhön, SNL tai Bumbtsibum?
Pienemmistä tuotannoista Stadi vastaan Landen jatkuminen on nyt tiedotettu. Ihan hauska ohjelma.
Hyvillä katsojaluvuilla aloitti subin vedätysohjelma Punkd Suomi. Mikähän yhteistyö ylellä ja maikkarilla nyt on kun tuon shown vetäjänä on ylex radioääni Viki. Lisäksi Possessa oli vieraana ylexin muita radioääniä Poikelus+Hätelä.
Vähän legendaarisempi radiopersoona Esko Riihelä kuoli. Siinä oli kai viime viikon isoin menetys näin suomalaisittain.
Katsoin muuten puolet Mad TV jaksoista. Eli madventures ja docventures tyyppien vanha ruokaohjelma. Siinä oli paljon samoja ruokia kuin uudemmassa Mad Cook Showssa mutta ehkä paras kohta oli kun edesmennyt kokki Kolmonen valmisti perinneruokajaksossa Mäyrää.
Yhdessä jaksossa luki mikä Tunnan oikea nimi on. Tuomas.

Katsojaluvuissa oli tuttuja ohjelmia kärkisijoilla. Viihdeohjelmissa tällä kertaa ykkönen oli Korpelan kujanjuoksu. Mainoskanavilla toista viikkoa peräkkäin haluatko miljonääriksi ja pikkukanavilla kärkeen palasi ensitreffit alttarilla.
Kiinnostavaa on ehkä enemmän ne ohjelmat jotka eivät menesty. Ylen suosikkiohjelmat uutisvuoto, pressiklubi ja avara luonto olivat kaikki listan ulkopuolella eli top20 alapuolella.
Livin seksisekoilu paratiisihotelli tippui ekan kerran kanavan top10 listan ulkopuolelle. Seiskakin teki pari viikkoa sitten jutun että Sara Siepin ohjelmalla ei suju.
Foxin uusi kotimainen tuotanto himavisa ei ekalla jaksolla mahtunut sen kanavan top10 listalle. Jos vaivautuu jotain kotimaista tekemään pelkkien osto-ohjelmien sekaan niin kai jonkinlaista kiinnostusta katsojilta odotetaan.
Napakymppi on yllättänyt kun kolmaskin jakso vielä piti katsojansa ihan mukavasti. Ei tullut bumbtsibumin kaltaista innostuksen romahtamista.
Ilmeisesti ainoa kuuluisa henkilö joka on siitä ohjelmasta vaimon löytänyt on kakkosen stand up kisan voittaja Matti Patronen. Hänestäkin tuli julkkis vasta nyt hiljattain naurun tasapainon myötä.

Sohvaperunat on hyvä ohjelma siitä että sieltä näkee viikon ohjelmista semmosta mitä ei itse muuten seuraisi. Kuten nyt Idolsin koulukiusattu Leevin esitys joka sai Tuiskun itkemään ja varmaan monet kotikatsomossa.

----

Viime viikolla ensi-illassa olleessa Blade Runner leffassa oli yllätys josta en tiennyt. Krista Kosonen oli katunaisen roolissa kahdessa kohtauksessa noin 50sekunnin verran yhteensä. Hänen repliikkinsä olivat suomea. Iltasanomat otsikoi hauskasti: Sisältää rivon alapääviittauksen. Olipa monimutkaisesti selitetty, kun se käytti suomen yleisintä voimasanaa vittu.
Olen aiemmin tehnyt listan suomalaisten näyttelijöiden esiintymisistä jenkkileffoissa.

Puoli seitsemän ohjelmassa haastateltiin miestä joka on tehnyt Kikattava kakkiainen lasten ohjelman. Sitä on myyty moneen maahan ja tulee jossain vaiheessa pikku kakkosenkin ohjelmistoon. Mies oli kutsuttu myös Disneyn studiolle jotain yhteistyötä tekemään.

Arto Nybergin vieraana ollut muusikko oli päässyt Rolling Stone lehden kehumaksi. Maailman isoin musalehti. Santa Cruz bändi oli mainittu kiinnostavien uusien bändien joukossa.

Almastakin oli jotain juttua että amerikassa oli mainostettu näyttävästi hänen uutta kappalettaan.

---

NHL alkoi. Ovechkin teki 4 maalia ekassa ottelussa ja viime vuoden paras palaaja McDavid kaikki ottelunsa 3 maalia.
Uusi suomalainen pelaaja taalajäille saatiin Carolinan joukkueessa. Peliaika 9min50s.
Jalonen palaa leijonien valmentajaksi kun kaikkien haukkuma Marjamäki lopettaa.
Jokerit on nyt voittanut jo 11 ottelua peräkkäin ja paras pelaaja on 18 vuotias teinitähti.
Latvala keskeytti taas.
En sen kummemmin noita aiheita kommentoi.
Huuhkajilla loppuu MM-karsinnat. Nyt on jo kolmen ottelun putki pisteille että olisi hienoa jos venyisivät vielä tässä viimeisessä ottelussakin.
Kroatia erotti valmentajansa Suomen kanssa pelatun tasapelin jälkeen ja Suomen maalintekijää juhlittiin Islannissa, joka nyt menee kisoihin.
Suomi alkaa pärjäämään aina sitten kun peleillä ei ole mitään merkitystä ja valmentaja saanut potkut.

----

Padasjoella kun kävin niin tarkistin läpi akun taskarit. Tilasin viimeiset puuttuvat mutta tarkistuksen jälkeen näkyy puuttuvankin vielä 4kpl ekasta 75 numerosta. Vanhin ensipainos on numero 15 vuodelta 1973 mutta siitä puuttuu kannet.
Samalla löysin muutaman postimerkin joista Monacon merkki minulta puuttui tai on oikeastaan hukassa. Minulla on noin 160-170 eri maasta postimerkki.
Tintit kaivoin myös esiin. Niistä minulla on 14/25 numeroa mutta melkein kaikki on kirjaston poistoja ettei mitään keräilykappaleita. Luettavaksi kuten nuo taskaritkin.

Ruokakaupasta sain vaihtokolikkona saksalaisen vuodelta 2012.

TV-sarjojen katsominen on jonkinlaista keräämistä myös kun ei ole maksukanavia enkä netistä lataa laittomasti.
Californicationin ostamani jaksot on vielä kesken ja huomasin että kirjastoon on hankittu kaikki kaudet legendaarista brittihuumorisarjaa maanalainen armeija iskee jälleen.
Olen puolet siitä nyt viime vuosina saanut katsottavaksi.




Tässä viime viikkoina hankittuja Barksia sisältäviä kirjoja. Noiden lisäksi yksi uudempi aku ankka lehti on myös löytynyt huutonetistä, kuten nuo kirjatkin.
Kuten mainitsin niin nyt ei puutu enää mitään "kokonaista" Barksin sarjakuvaa. Vain pelkkiä käsikirjoituksia tai pelkkiä piirroksia tai sellaisia joista puuttuu vain muutama ruutu kokonaisesta versiosta.
717/744 kpl on nyt kokonaistilanne Barksin sarjakuvissa. En ole kyllä läheskään tarkastanut onko kaikki tallessa. Muutaman tiedän ainakin olevan hukassa mutta ei niitä minnekään ole pois heitetty tarkoituksella. Muuten kaikkien pitäisi olla suunnilleen samassa kasassa.

Tuossa kuvassa on vuosina 2001-2010 ilmestyneistä ankalliskirjastoista osa 5. Minulla on noista 6 ekaa osaa ja puuttuvissa osissa olisi 5kpl sellaisia tarinoita joista puuttuu muutama ruutu. Tuo osa5 oli kannattava ostos sillä siinä on 16sivuinen tarina jota en ollut aiemmin lukenut.
Toivesarjat on ensipainos vuodelta 1978 ja siinä on 10sivuinen akun ja hannun kisailu jota en ollut aiemmin lukenut.
Päällimmäisenä on näköispainos ekasta 15 suomen aku ankka ja kumppanit lehdestä. Siinäkin oli yksi tarina jota en ollut aiemmin lukenut.
Siinä 2014 vuoden akussa oli myös 10sivuinen tarina jota en ollut lukenut.

Tähän lopuksi voisi kehua että Trump piti puheen Las Vegasin ammuskelusta joka meni ihan nappiin kerrankin. Ei mitään hölmöä kommenttia.
Late late shown britti juontaja sen sijaan ihmetteli amerikkalaista asekulttuuria kun yli 10tuhatta amerikkalaista kuolee ammuskeluissa joka vuosi. Vaikkei siellä terrorismia nykyään ole niin muuten on tommonen sisällissota menossa. Ja perustuslaissa lukee että jokaisella on oikeus puolustaa itseään aseella. Eipä oikein turvallisuutta lisää.

Suomalaisesta ruokasodasta semmonen huomio että kun olen vuosia ostanut melkein kaiken Lidlista niin nyt on aika vähissä ruoat joita ei saisi esim sittarista samaan hintaan tai halvemmalla. Prisma kai on halpa kauppa myös mutta sinne en pääse.

Keräilyyn liittyen kiinalainen tuhatvuotinen kulho myytiin 38 miljoonalla että koskaan ei tiedä mitä kannattaa säästää. Joskus se voi olla rahan arvoista.

Ihan lopuksi vielä onnea Salelle. Pressanvaaleissa tulee murskavoitto ja onnistui saattamaan vielä vanhoilla päivillään nuorikkonsa raskaaksi.
Ongelma on kyllä tuollaisissa tapauksissa, että lapsi saa haudata isänsä aika nuorella iällä ja lapsenlapsi ei pappaa näe ollenkaan, ehkäpä.

Näkemiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti